Vellykket Clean Air Games

En rekke gamle stevnerekorder sto for fall på Lambertseter stadion i kveld, der Clean Air Games ble arrangert for andre gang i nyere tid.  

Tekst: Mari Mellum og Martin Blekkerud
Foto: Lone Brochmann

Diskosduell
I diskos for menn var flere sterke både norske og internasjonale utøvere med. Jamaicas Traves Smikle sikret seg seieren med sitt kast på 66.90. Det var også stevnerekord. 

– Ettersom jeg er fra Jamaica syntes jeg det var iskaldt her på stadion i går, men i dag var det suverene forhold, sa han etter kveldens innsats i strålende sol på Lambertseter. 

– Dette var mitt fjerde stevne og min fjerde seier så langt i år. Jeg ligger stabilt nå på lengder rundt 67 meter, noe som betyr at jeg har 70 meter inne. Får jeg til det i VM i Doha, kan det holde til medalje, mener Smikle. 

Den sterkeste konkurrenten hans i dag var norske Ola Stunes Isene, som har en bedre pers enn Smikle. I dag havnet han på andre plass med 62,97.  

– Jeg traff ikke helt i ringen i dag. Men med de vindforholdene var det godkjent. Jeg vet jeg har mye mer inne, og nå håper jeg det er plass til meg på Diamond League-stevnet i Monaco 12. juli, sa Isene. 

Bodde i vertsfamilie
Jamaicas Traves Smikle var full av lovord om opplevelsen av å delta på Clean Air Games:

– Det har vært veldig hyggelig. Jeg har bodd hjemme hos noen av funksjonærene på stevnet og er blitt usedvanlig godt tatt i mot. Nordmenn er veldig gjestfrie! Jeg kommer gjerne tilbake!

Da Clean Air Games startet opp igjen i fjor etter mange års opphold, tok de opp den gamle tradisjonen med å la utøvere få bo hjemme hos privatpersoner tilknyttet arrangørklubben Lambertseter.

Flere stevnerekorder
Det ble flere stevnerekorder under årets Clean Air Games. Den ene var i stav, der Eirik Dolve satte ny rekord med 5,31 m. 

– Det var deilig å slå den eldgamle rekorden fra nittitallet. I år har jeg store forventninger til meg selv, sa han entusiastisk etter kveldens innsats. 

På 300 meter for menn tro amerikanske Michael Berry til og løp inn på 33,26. Dermed slo også han en gammel stevnerekord fra 1990-tallet, satt av Linford Christie. En nøktern Berry forteller at han var godt fornøyd med løpet. 

Også favoritten på 100 meter hekk for damer, Jade Barber fra USA, satte stevnerekord da hun løp inn til seier på 13.23. 

Rekordforsøk i slegge
På forhånd var det knyttet forventninger til Eivind Henriksen, som skulle prøve å forbedre sin egen norgesrekord i slegge på kveldens stevne. Han satte norsk rekord på fjorårets Clean Air Games med 76.66, en rekord han forbedret med 20 cm på EM i Berlin. I kveld var det imidlertid ungarske Bence Halasz som var sterkest, med resultatet 76,61. Henriksen endte på 74,79. 
 

Stafett-rekord
På 4x100 m stafett for kvinner var det derimot Norge som vant, i konkurranse med USA og Danmark. Det norske laget sørget samtidig for ny, norsk U23-rekord.
– Vi løp bedre enn forventet i dag, og vi skal løpe enda bedre på U23-EM i juli, forsikrer et offensivt stafettlag bestående av Helene Rønningen, Ingvild Meinseth, Tonje Fjellet Kristiansen og Marte Pettersen. 

Lambertsetertalent på hjemmebane
Lambertseters eget supertalent Andrea Rooth fortsatte en allerede sterk sesongstart med å sette ny pers på 400 m hekk. 59.00 er en klar forbedring fra persen på 60.30. 

– Jeg åpnet ganske hardt, men var litt feig i den siste svingen. Det viser bare at jeg har mer å gå på. Det var veldig spesielt å gjøre dette på hjemmebane. Jeg har jo vokst opp på Lambertseter stadion, og plutselig er jeg med i et internasjonalt stevne her. Sprøtt! sier en glad Andrea Rooth. 

Flere andre utøvere perset også denne kvelden. Henrik Flåtnes perset i lengde med 7,65. Birgitte Kjus satt ny pers i stav på 4,10 – det holdt til seier på kveldens Clean Air Games.